OBJEDNÁVKY DO 12:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÍHO DNE. Info
OBJEDNEJ JEŠTĚ DNES A STÍHÁŠ DORUČENÍ DO HALLOWEENA! Nakupovat

Výročí svatby: Názvy svateb a jejich tradice podle let


svadba 

Každé výročí svatby je speciální příležitostí připomenout si lásku a cestu, kterou jste společně prošli. S každým dalším rokem vašeho manželství se vztah prohlubuje a posiluje – a právě proto má každý rok své vlastní jméno, které symbolizuje fázi, ve které se nacházíte. Od křehké papírové svatby až po pevnou železnou, každé výročí nese svůj význam i tradice. Pojďme se podívat, co jednotlivá výročí znamenají a jakými dárky můžete své společné roky oslavit!

 

Výročí svatby a názvy svateb do 15. společně stráveného roku

Výročí svatby se tradičně pojmenovávají různými názvy podle počtu let, které od svatby uplynuly. Zde je seznam výročí od 1. do 15. roku svatby:

1. rok po svatbě – Bavlněná svatba

Bavlněná svatba symbolizuje měkkost a přizpůsobivost vztahu po prvním roce manželství. Typickým dárkem může být něco z bavlny, například kvalitní ložní prádlo nebo oblečení. 

2. rok po svatbě – Papírová svatba

Typickým dárkem na druhé výročí může být něco z papíru – personalizovaný zápisník, kniha nebo krásně zdobený dopis. Tyto dárky symbolizují nové kapitoly a společně psané příběhy manželů.

3. rok – Kožená svatba

Kůže symbolizuje sílu a pružnost vztahu po třech letech manželství. Skvělým dárkem může být něco z kůže, jako třeba stylová kabelka nebo kožený zápisník.

4. výročí svatby – Květinová (nebo ovocná) svatba

Květinová (nebo ovocná) svatba symbolizuje svěžest a růst vašeho vztahu po čtyřech letech manželství. Ideálním dárkem je krásná kytice nebo třeba košík plný čerstvého ovoce.

kvetinová svadba

5. výročí svatby – Dřevěná svatba

Po pěti letech manželství oslavujeme pevné základy a stabilitu vašeho vztahu. Jako dárek se hodí něco vyrobené ze dřeva, například dřevěná dekorace nebo stylový dřevěný nábytek.

 

6. rok – Železná svatba

Železná svatba po šesti letech manželství symbolizuje pevnost a odolnost vztahu,

který dokáže překonat životní překážky. Skvělým dárkem může být něco z kovu, třeba stylový šperk nebo praktický železný předmět.

7. rok – Vlněná svatba

Po sedmi letech manželství váš vztah nabývá na hřejivosti a útulnosti, podobně jako vlna. Jako dárek můžete zvolit něco pohodlného, třeba kvalitní pletený svetr nebo deku.

8. rok – Bronzová svatba

Osmý rok manželství symbolizuje krásu a hodnotu, které váš vztah získává s časem, podobně jako bronz. Jako dárek můžete zvolit něco z bronzu, třeba elegantní šperk nebo sošku.

9. rok – Hliněná (nebo měděná) svatba

Devátý rok manželství představuje vztah, který se neustále formuje a pevní, podobně jako hlína nebo měď. Vhodným dárkem může být něco z těchto materiálů, například keramická váza nebo měděný šperk, symbolizující trvalost a tvořivost vašeho spojení. 

 

 hlinená svadba

10. výročí svatby – Cínová (nebo růžová) svatba

Po deseti letech manželství symbolizuje cínová (nebo růžová) svatba flexibilitu a krásu vašeho vztahu, který je nyní pevný, ale stále přizpůsobivý. Skvělým dárkem může být něco z cínu, jako třeba dekorativní předmět, nebo růžově laděný dárek, například růže či růžové víno, které vyzdvihne romantiku a radost z vašeho společného života.

11. rok – Ocelová svatba

Jedenáctý rok manželství symbolizuje sílu a odolnost, podobně jako ocel, která odolává náročným zkouškám. Vhodným dárkem může být něco z oceli, například elegantní náramek.

12. rok – Hedvábná svatba

Hedvábná svatba je oslavou jemnosti a elegance, kterou váš vztah získal, podobně jako hedvábí. Jako dárek můžete zvolit něco z hedvábí, třeba luxusní šátek nebo povlečení, které symbolizují vzájemnou péči a krásu vašeho partnerství.

13. rok – Krajková svatba

Třináctý rok manželství symbolizuje jemnost a detaily, podobně jako krajka. Vhodným dárkem může být krajkové spodní prádlo, záclony nebo dekorace, které připomínají pečlivost a krásu, kterou jste do vztahu vložili.

krajková svadba

 

14. rok – Slonovinová svatba

Tohle výročí slaví vzácnost a trvalost, podobně jako slonovina. Dárkem může být něco ve slonovinové barvě, například elegantní šperky, dekorace nebo předměty z eticky šetrných materiálů, které symbolizují vzácnost vašeho vztahu.

15. rok – Křišťálová svatba

Patnáctý rok manželství je oslavou čistoty a průzračnosti vztahu, jako je křišťál. Skvělým dárkem je křišťálová váza, skleničky nebo šperky, které zdůrazňují průzračnost a vzájemnou otevřenost vašeho partnerství.

Výročí svatba a jejich názvy – po 15 letech

Po 15. roce manželství se výročí svatby obvykle slaví každých 5 let. Tato kulatá výročí symbolizují významné milníky v manželství, které se oslavují s větším důrazem na trvanlivost a sílu vztahu.

porcelánová svadba

20. rok po svatbě – Porcelánová svatba

Dvacet let manželství je jako jemný porcelán – křehký, ale zároveň silný a krásný. Po dvou desetiletích společného života váš vztah dozrál do harmonie a rovnováhy. Porcelán je symbolem elegance a péče, kterou jste v průběhu let do svého vztahu vložili.

25. rok – Stříbrná svatba

Pětadvacet let je významná kapitola, která září jako stříbro. Vaše láska, jako tento vzácný kov, je odolná a lesklá navzdory času a životním zkouškám. Stříbrná svatba je oslavou hluboké úcty, vzájemné podpory a společně překonaných výzev.

30. rok – Perlová svatba

Třicet let manželství je jako perla – vzácná a krásná, vyžadující čas a péči. Dokonalým dárkem k tomuto výročí je perlový šperk, například náhrdelník nebo náušnice. 

35. rok – Korálová svatba

Třicet pět let manželství symbolizuje živost a bohatství, jako korálové útesy. Vhodným dárkem je šperk s korály, který připomíná sílu a barevnost vašeho vztahu.

40. rok – Rubínová svatba

Čtyřicet let společného života září jako rubín – vzácný a plný vášně. Ideálním dárkem je rubínový šperk, který symbolizuje hloubku a intenzitu lásky po tolika letech.

45. rok – Safírová svatba

Po pětačtyřiceti letech manželství váš vztah září jako safír, vzácný a odolný. Vhodným dárkem může být safírový prsten nebo jiný šperk, který představuje trvalost a krásu vašeho partnerství.

50. rok – Zlatá svatba

Zlatá svatba po padesáti letech manželství je velkolepým milníkem, který září jako zlato – symbol trvalosti, bohatství a hodnoty. Vhodným dárkem je zlatý šperk, který oslavuje půl století lásky a vzájemné oddanosti.

zlatá svadba

55. rok – Smaragdová svatba

Po pětapadesáti letech je váš vztah stejně vzácný a hluboký jako smaragd. Ideálním dárkem je šperk se smaragdem, který vyzdvihuje vzácnost a krásu vašeho dlouholetého spojení

60. rok – Diamantová svatba

Diamantová svatba je oslavou síly a nezničitelnosti vztahu, stejně jako diamant. Perfektním dárkem k této příležitosti je diamantový šperk, který symbolizuje věčnost a trvanlivost vaší lásky.

65. rok – Železná svatba

Po pětašedesáti letech manželství je váš vztah pevný a odolný jako železo. Vhodným dárkem může být něco symbolického z kovu, například železná dekorace, která připomíná sílu a stabilitu vašeho svazku.

70. rok po svatbě – Platinová svatba

Sedmdesát let manželství je mimořádným úspěchem, stejně vzácným a trvalým jako platina. Ideálním dárkem je šperk z platiny, který symbolizuje čistotu a hodnotu vašeho dlouholetého partnerství.

 

75. rok – Korunní svatba

Po třech čtvrtinách století společného života se slaví korunní svatba, která vyzdvihuje vztah jako korunu dlouholetého soužití. Vhodným dárkem může být něco jedinečného a vzácného, co oslavuje tento výjimečný milník, třeba šperk nebo rodinný památeční předmět.




Názvy svatby podle let symbolizují nejen materiály, ale také hodnoty, které váš vztah postupně nabývá. Ať už oslavujete první bavlněnou nebo zlatou svatbu každý rok je důkazem vaší lásky a společné cesty životem.