OBJEDNÁVKY DO 12:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÍHO DNE. Info
OBJEDNEJ JEŠTĚ DNES A STÍHÁŠ DORUČENÍ DO HALLOWEENA! Nakupovat

Kdy začíná zima: Přehled termínů a jaká nás čeká zima 2024


zasnezene

Zima je roční období, které s sebou přináší chladnější teploty, kratší dny a jedinečnou atmosféru. Je to čas, kdy příroda utichá, mnohé druhy zvířat se ukládají k zimnímu spánku a lidé vytahují teplejší oblečení ze skříní. Ale kdy začíná zima? A kdy bude sněžit? Odpovědi na tyto otázky můžou být složitější, než se na první pohled zdá. Zatímco astronomická zima začíná zimním slunovratem, meteorologové ji definují jinak. Pojďme se společně podívat na různé přístupy k tomu, kdy skutečně začíná zima.

 

V Česku, stejně jako jinde na severní polokouli, začátek zimy závisí na tom, jaký přístup k definici zimy zvolíme.

Kdy začíná zima – termín

Astronomická zima začíná zimním slunovratem, což je den, kdy je nejkratší den a nejdelší noc v roce. V tomto roce (2024) zimní slunovrat připadne na 21. prosince. Astronomická zima trvá až do jarní rovnodennosti, která obvykle připadá na 20. nebo 21. března.

Kdy začíná zima podle počasí?

Meteorologové zimní období počítají na základě kalendářních měsíců, aby bylo jednodušší porovnávat klimatická data. Meteorologická zima v Česku začíná 1. prosince a trvá do konce února.

 

Takže v závislosti na tom, jaký přístup použijete, může zima začít buď 1. prosince (meteorologicky), nebo 21. prosince (astronomicky).

Bude letos sníh? Co nám říkají minulé roky?

Zima 2023/24 byla plná extrémních výkyvů. Zpočátku to vypadalo na ideální sněhové podmínky – už v prosinci pokryl sníh nejen hory, ale i nížiny, a na jihu Čech se tvořily sněhové závěje. Bohužel, tradiční vánoční obleva zasáhla idylku, a i když se v lednu zima na chvíli vrátila, únor přinesl extrémně teplé počasí. Teploty stouply o šest stupňů nad průměr a sníh se udržel jen na nejvyšších vrcholcích hor. Březen už žádné významné ochlazení nepřinesl.

 

Je zajímavé, že ačkoliv máme Vánoce spojené se zasněženou krajinou, ve střední Evropě jsou spíše charakteristické oblevami. To nám připomíná, že „dobrá“ a „špatná“ zima může být relativní. Zatímco v jedné oblasti sněží, jinde se bojují s oblevami a našimi otázkami: Kdy už začne zima? 

 

V posledních letech je patrný trend teplejších zim, což zvýhodňuje střediska v Alpách nad 1 500 m n. m., zatímco nižší polohy jsou odkázané na technické zasněžování.

 

Povětrnostní vzorce posledních let naznačují, že i budoucí zimy budou plné výkyvů. Zima 2024/25 bude pravděpodobně nadprůměrně teplá, ale stále můžeme očekávat mrazivé epizody i výrazné oblevy.

lyzovanie

 

Kam za krásnou zimou a sněhem

Na otázku, kdy bude sněžit v roku 2024, není lehké odpovědět. V Česku je však několik regionů, kde zima nabízí nádherné scenérie a skvělé podmínky pro zimní sporty. Nemůžete se dočkat sněžení? Navštivte v zimním období tyto místa:

 

  • Krkonoše – Nejvyšší české pohoří, které se pyšní vrcholem Sněžky (1603 m n. m.). Krkonoše jsou ideálním místem pro milovníky lyžování i zimní turistiky. Střediska jako Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou nebo Harrachov nabízejí skvělé lyžařské podmínky a moderní zázemí pro zimní sporty.

 

  • Jizerské hory – Tento region je oblíbený nejen pro své upravené sjezdovky, ale také pro běžecké tratě. Bedřichov a Severák patří mezi známá místa, kde si lyžaři všech úrovní přijdou na své.

 

  • Šumava – Šumavská příroda v zimě přitahuje lyžaře, snowboardisty i běžkaře. Střediska jako Lipno, Železná Ruda nebo Hochficht nabízejí kvalitní lyžování, často s nádhernými výhledy na zasněženou krajinu.

 

  • Beskydy – Beskydy, známé svými mírnějšími svahy, jsou ideální pro rodinné lyžování. Střediska jako Pustevny nebo Bílá nabízejí příjemné podmínky jak pro sjezdové lyžování, tak pro běžkaře.

 

  • Orlické hory – Oblast s menšími, ale kvalitními středisky, jako je Deštné v Orlických horách, přitahuje milovníky klidnějších zimních aktivit i krásných zimních scenérií.

 

Každý z těchto regionů má svůj jedinečný šarm a přitahuje návštěvníky různými možnostmi zábavy a sportu.



Jaká bude zima 2024? Budeme slavit!

Sníh není jediná věc, na kterou se s příchodem zimy těšíme. Jsou tu také nejkrásnější svátky v roku! Jaké svátky nás čekají v zimě? 

V zimním období nás v Česku čeká několik významných svátků a dnů volna:

  • Štědrý den (24. prosince) – Čas, kdy začíná zima, si spojujeme především s krásnými svátky – s Vánocemi. Na Štědrý den se všichni sejdeme u slavnostní večeře a u stromečku, zazpíváme si koledy a rozdáme dárky.
  • První svátek vánoční (Boží hod, 25. prosince) – Tento den je připomínkou narození Ježíše Krista. Často je spojen s návštěvami rodiny a pokračováním vánoční pohody.
  • Druhý svátek vánoční (Sv. Štěpán, 26. prosince) – Den po Vánocích, který je věnován dalším setkáním s přáteli a rodinou.
  • Silvestr (31. prosince) – Poslední den v roce, který je obvykle oslavován večírky a ohňostroji. Lidé se scházejí, aby společně přivítali nový rok.
  • Nový rok (1. ledna) – Začátek nového roku je státním svátkem. Tento den je spojen s odpočinkem po silvestrovských oslavách a s novoročními předsevzetími.
  • Tři králové (6. ledna) – Tento svátek připomíná návštěvu tří mudrců u novorozeného Ježíše. V některých regionech probíhají tradiční koledy a průvody.
  • Svátek svatého Valentýna (14. února) je považován za den lásky a romantiky. Lidé si v tento den tradičně vyměňují dárky, květiny a přáníčka, aby vyjádřili své city k blízkým.

 

 



Věříme, že jsme dostatečně odpověděli na vaši otázku, kdy začíná zima a jaká bude v roce 2024. Zima přináší nejen chladné počasí, ale také období plné svátků, rodinných setkání a tradic, které dodávají tomuto času zvláštní kouzlo. Máme se na co těšit.