OBJEDNÁVKY DO 12:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÍHO DNE. Info
OBJEDNEJ JEŠTĚ DNES A STÍHÁŠ DORUČENÍ DO HALLOWEENA! Nakupovat

Kdy začíná adventní neděle: Na kdy připadá první advent 2024?


darceky

Zajímá vás, kdy začíná adventní neděle? Období, počínající čtyři neděle před Vánocemi, je pro mnohé symbolem klidu a očekávání, kdy se připravujeme na příchod vánočních svátků. Je to čas, kdy se rozsvěcují adventní věnce a lidé se začínají těšit na nejkrásnější období roku. Advent přináší do našich životů chvíle rozjímání, ale i radosti z malých každodenních rituálů, jako je zapalování svíček či otevírání adventních kalendářů.

 

Čtěte dál a dozvíte se, kdy začíná advent 2024 a taky jaké tradice se s tímto magickým časem spájejí.

Kdy začíná první adventní neděle? 

První adventní neděle, která letos připadá na 1. prosince 2024, zahajuje období příprav na vánoční svátky. Je čas, připravit vánoční dekorace, adventní věnec či kalendář. Mnozí se ptají, kdy začíná letos advent, protože si chtějí pořídit vánoční dárky s předstihem. Co znamená 1. adventní neděle pro vás? 

Od začátku adventu po Vánoce: datumy a tradice

Všechny čtyři adventní neděle vycházejí letos na následovné datumy:

 

  1. adventní neděle: 1. prosince 2024
  2. adventní neděle: 8. prosince 2024
  3. adventní neděle: 15. prosince 2024
  4. adventní neděle: 22. prosince 2024

 

Adventní tradice v minulosti i dnes

Advent je pro nás časem pečení vánočního cukroví, kdy rodiny společně připravují perníčky, vanilkové rohlíčky a další oblíbené dobroty. Tento čas je zároveň období rozjímání a klidu, kdy lidé hledají chvíle na zastavení se a prožívání společných chvil s rodinou. 

 

Jednou z nejoblíbenějších tradic v Česku oslava Mikuláše, která probíhá 6. prosince. V tento den hodí po městech a vesnicích trojice postav – Mikuláš, anděl a čert. Mikuláš v červeném biskupském oděvu rozdává dětem sladkosti a drobné dárky, pokud během roku poslouchaly a byly hodné. Děti ulášovi recitují básničky nebo zpívají písničky jako poděkování za dárečky.

mikulas_2

Během adventu se také často pořádají firemní vánoční večírky, které slouží k neformálnímu setkání kolegů a oslavě konce roku. Tyto akce jsou příležitostí k poděkování zaměstnancům za jejich práci, posílení týmového ducha a společnému naladění se na nadcházející svátky. 

 

 

 

Staré adventní tradice však byly úzce spjaté s vírou, půstem a očekáváním příchodu Krista. Barvou adventu byla temně fialová, symbolizující pokání a zármutek, která byla po třetí adventní neděli nahrazena růžovou, jež symbolizovala radost. Půst byl důležitou součástí adventu, kdy se věřící postili v pondělí, středu a pátek, aby vyjádřili smutek a připravili se na duchovní očistu.

 

Advent měl i magické rituály, například na svátek svatého Ondřeje dívky vyhazovaly šátky, aby zjistily, která se vdá jako první, a na svatou Barboru dívky uřízly větvičku třešně, která měla rozkvést na Štědrý den jako znamení brzké svatby. Advent tak byl nejen duchovní, ale i časem lidových zvyklostí a kouzel.

Adventní kalendář a věnec – jaký mají význam?

Adventní věnec je symbol naděje a světla, který se používá během adventu, aby odpočítával čtyři neděle před Vánocemi. Věnec bývá zhotoven z jehličnatých větviček, ozdobený svíčkami a dalšími dekoracemi. Každou adventní neděli se zapaluje jedna svíčka, až do Vánoc svítí všechny čtyři. Každá svíčka představuje fázi duchovního očekávání, a zatímco první tři jsou obvykle fialové, čtvrtá je růžová, symbolizující radost z blížících se svátků.

 

Věděli jste, že…?

Barvy fialová a růžová mají během adventu hluboký symbolický význam. Fialová je hlavní barvou adventu a označuje pokání, rozjímání a duchovní přípravu, což odkazuje na obřady v liturgii. Představuje také očekávání příchodu Krista a je barvou tří ze čtyř adventních svíček.

Růžová barva, která se používá na třetí adventní neděli zvanou Gaudete, vyjadřuje radost a potěšení z blížícího se narození Ježíše Krista. Tato změna barev přináší do období pokání světlý moment radosti a naděje, který nás připravuje na příchod vánočních svátků.

adventny veniec

 

Kromě adventního věnce máme ještě jeden tradiční předmět, sloužící na odpočítávání dnů do Vánoc. Adventní kalendář představuje způsob, jak udělat čekání na Vánoce zábavnější. Kalendář má 24 okének, která děti (i dospělí!) otevírají každý den od 1. prosince až do Štědrého dne. Za každým okénkem se skrývá malé překvapení – může to být čokoláda, obrázek, nebo dokonce malý dárek. Adventní kalendář tak každý den přináší radost a připomíná, jak blízko jsou Vánoce.

 

 

 

Teď už víte, kdy začíná adventní neděle. Letos připadá na 1. prosince a je začátkem období plného klidu, očekávání a příprav na Vánoce. Tradice, jako jsou adventní věnec a kalendář, nám pomáhají nejen odpočítávat dny do Vánoc, ale také najít chvíle k rozjímání a radosti z maličkostí. Užijte si dny od první adventní neděle ve štěstí a míru. 


Seznam použitých zdrojů: 

Prozeny.blesk.cz – Začátek adventu