OBJEDNÁVKY DO 12:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÍHO DNE. Info
OBJEDNEJ JEŠTĚ DNES A STÍHÁŠ DORUČENÍ DO HALLOWEENA! Nakupovat

Kdy je Halloween? Datum a tradice slavení v Česku i ve světě


halloween

Kdy je Halloween? I když v České republice nemá Halloween dlouhou tradici, v posledních letech si získal srdce mnoha lidí, zejména dětí a mladých dospělých. Je to večer, kdy se můžeme odvázat, popustit uzdu fantazii při tvorbě vlastního kostýmu a oddat se zábavě. Ulice měst se plní strašidelnými kreacemi, domy zdobí dýně a temné dekorace a večírky se konají na každém kroku.

 

V následujících řádcích vám prozradíme nejen datum, kdy se Halloween slaví. Dáme vám také několik skvělých tipů, jak se na tuto dovolenou připravit. Jsme totiž experti na párty!

 

Kdy je Halloween – kdy se slaví Halloween v ČR?

Halloween se slaví každoročně 31. října. V České republice není Halloween tradičním svátkem, ale v posledních letech si získává stále větší popularitu, zejména mezi mladšími generacemi. Lidé se oblékají do kostýmů, organizují tematické večírky a děti občas vyrážejí na „koledování“ podobně jako v anglicky mluvících zemích. 

 

Nicméně, tento svátek je spíše komerční záležitostí a nezapadá do tradičních českých zvyků spojených s Dušičkami, které připadá na 2. listopadu.

Kdy je Halloween v Americe?

Halloween se v Americe slaví 31. října každého roku, stejně jako v jiných zemích, které tento svátek přijaly. Tento den je v USA velmi populární a lidé se oblékají do kostýmů, zdobí domy a děti chodí od domu k domu s tradičním „Trick or Treat“ (Koledu, nebo vám něco provedu).

Proč se slaví Halloween? Aneb stručná historie Halloweenu

Halloween se slaví jako připomínka starověkého keltského svátku Samhain, který označoval konec sklizně a začátek zimy. Keltové věřili, že v tuto noc, 31. října, se hranice mezi světem živých a mrtvých stírá, což umožňuje duchům a nadpřirozeným bytostem přecházet do světa lidí. Lidé se tehdy oblékali do masek a kostýmů, aby se ochránili před těmito duchy. 

 

Staří Slované navazovali na dávnověkou mytologickou představu Keltů a chránili se světlem, které nosili světýlkaři. Později se světlo přesunulo do dýní. Dýně na našem území vyřezávali již naši předkové. Nazývali je bludičky nebo lucerničky. Šlo o starý zvyk tzv. „hledání světla“. Když se lidé vraceli z návštěvy hrobů, měli tyto dýně hezky vydlabané s vloženými svíčkami a osvětlovaly jimi cestu z hřbitova.

 

dyne

 

Postupem času, zejména v Americe, se Halloween vyvinul v moderní oslavu, která zahrnuje kostýmy, dekorace, koledu a večírky. 

 

Halloween se v České republice slaví především proto, že milujeme zábavu! Přestože nejde o tradiční český svátek, stále více lidí, zejména dětí a mladých dospělých, si užívá hravou atmosféru tohto magického dne. Láká je možnost obléknout se do kreativních kostýmů, zdobit dýně a účastnit se strašidelných večírků. 

 

Zábava spojená s Halloweenskými aktivitami, jako je koleda, vyprávění strašidelných příběhů a tematické akce, přináší lidem možnost oddechu a veselí v podzimním období. Halloween se tak v Česku stává oblíbeným způsobem, jak strávit čas s přáteli a rodinou.

Halloween párty ve velkém stylu: Naše tipy

Už víte, za jak dlouho je Halloween. Teď nastal čas, připravit se na pořádnou párty!

Tady je pár zábavných a jednoduchých tipů, jak se na tento strašidelný svátek připravit.

 

Vytvořte děsivou výzdobu

Proměňte svůj domov v strašidelný zámek! Zkuste zavěsit umělé pavučiny, vyřezat dýně s hrůzostrašnými obličeji a rozsvítit svíčky nebo lucerny, které dodají tajemnou atmosféru.

Netopýri, pavučiny, lebky, nebo třeba černé balóny – to vše patři k halloweenské výzdobě

halloween dekor

 

Oblečte se do originálního halloweenskeho kostýmu

Popusťte uzdu fantazii! Kombinujte třeba staré oblečení a make-up pro jedinečný vzhled. Co takhle být, nebo něco úplně jiného? Na Halloween má člověk jedinečnou možnost proměnit se v kohokoli nebo cokoli, co si dokáže představit! Může být pirátem, superhrdinou jako Spiderman, čarodějem, zombíkem, duchem, nebo třeba Kentaurem.

 

 

 

Halloweenské kostýmy umožňují popustit uzdu fantazii a na jednu noc si vyzkoušet jinou identitu. Velkou popularitu si získaly i párové kostýmy, kde se dva lidé převléknou do vzájemně propojených outfitů, například jako Bonnie a Clyde nebo Batman a Robin. Dokonce i domácí mazlíčci, především psi, se mohou zapojit a být součástí této zábavy – převlečte je třeba za malého lva nebo superhrdinu a pobavte okolí!

kostym halloween

Naplánujte halloweenský večírek

Pozvěte přátele na strašidelnou noc plnou her, jako je lovení jablek v míse, soutěž o nejlepší kostým nebo tematické filmy. Připravte halloweenské pochoutky, třeba čokoládové pavučiny nebo „krvavé“ muffiny.

Nezapomeňte na děsivé příběhy

Vytáhněte staré hororové legendy nebo si vymyslete vlastní strašidelné příběhy, které budete vyprávět při svíčkách. Nic nevytvoří lepší atmosféru než kapka tajemna a napětí!

 

S těmito tipy bude váš Halloween plný zábavy, strašidelné atmosféry a nezapomenutelných okamžiků! 🎃👻

Seznam použitých zdrojů: 

History of Halloween