OBJEDNÁVKY DO 12:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÍHO DNE. Info
OBJEDNEJ JEŠTĚ DNES A STÍHÁŠ DORUČENÍ DO HALLOWEENA! Nakupovat

Jak vydlabat dýni: Návod na vyřezávání dýní na Halloween

tekvica 

 

Jak vydlabat dýni a vytvořit dokonalou podzimní dekoraci? Vyřezávání dýně je oblíbenou tradicí spojenou s Halloweenem, která nejenže přináší zábavu, ale také umožňuje kreativní vyjádření. Ať už chcete vytvořit klasický „Jack-o'-lantern” s hořící svíčkou uvnitř, nebo vyzkoušet originální abstraktní vzory, tento proces zvládnete snadno s několika jednoduchými kroky.

 

Hlavním důvodem, proč vůbec dlabeme dýni, je vytvořit tradiční dekoraci pro Halloween. Do vydlabané dýně můžeme vložit svíčku nebo LED světlo, aby náš výtvor zářil a dodal večeru tu správnou strašidelnou atmosféru. Vyřezávání dýně je zábava, ale také vyžaduje čas a trpělivost. Prozradíme vám jak na to. 

Potřebné nástroje na dlabání dýně:

 

  • Dýně
  • Ostrý nůž
  • Lžíce nebo malá lopatka
  • Fix (pro nakreslení obličeje)
  • Čajová svíčka nebo LED svítilna

 

Jak vydlabat dýni na Halloween? Jednoduchý postup

Rozložte noviny nebo karton na stůl či podlahu a položte na ně dýni. Je čas začít s dlabáním dýně. Postup, jak vydlabat dýni:

 

  1. Pomocí ostrého nože odřízněte vrchní část dýně kolem stopky. Vytvořte kruhový řez a zkuste jej udělat mírně šikmo směrem dovnitř, aby vám víčko později nepropadlo dovnitř dýně. Vrchní část si ponechte jako „víčko".

 

TIP: Pokud plánujete osvětlit dýni klasickou svíčkou, měli byste odstranit vrchní část kolem stonku, aby měla svíčka dostatečnou ventilaci a nespálila dýni. Pokud však použijete LED světlo, které neprodukuje teplo, je lepší vyříznout otvor v zadní části. Zachování stonku totiž pomáhá dýni déle zůstat čerstvou, a malý otvor vzadu je navíc nenápadnější než otvor nahoře.

     

2. Pomocí lžíce nebo malé lopatky vydlabejte vnitřek dýně. Vyjměte všechny semínka a dužinu. Můžete semínka schovat, osušit a upéct, pokud chcete. Dýni vydlabejte co nejvíce dohladka, aby byla připravená pro vyřezávání. Během práce přenášejte dýňovou dužinu do misky, kde můžete oddělit semínka, pokud je chcete upéct.

vydlabanie tekvice

 

3. Jakmile jsou stěny čisté, seškrábejte dno, abyste vytvořili rovnou plochu pro svíčku nebo světlo.

 

A je to! Dlabání dýní je velmi jednoduchý proces, ale zabere trochu času. Nyní se můžeme pustit do vyřezávání. Dáme vaší dýni tvář a osobitý šarm.

 vydlabana tekvica

Vyřezávání dýně na Halloween? Čas použít představivost

Když už máte dlabání dýně hotovo, máme pro vás tipy, jak vyřezat dýni, aby vypadala skutečně „k světu”. Vytvářejte čisté linie a originální vzhled. 

Použijte ostré nástroje na vykrajování dýně 

Pro čisté linie vyřezávaných tvarů je důležité mít kvalitní, ostré nástroje. Doporučuje se použít vroubkovaný nůž nebo speciální sadu na vyřezávání dýní. Tím dosáhnete přesných řezů a hladkých hran.

Hledejte motivy pro vyřezávání dýně a předkreslete si dizajn

Než začnete řezat, nakreslete si na dýni obličej nebo vzor fixem nebo tužkou. To vám pomůže dodržet přesné linie a minimalizovat chyby. Hledejte inspiraci, třeba na Pinterestu, nebo v článcích, jako je tenhle: 

Vyřezávání dýně: motivy

Vyřezávejte od středu ven: Aby se vám snadněji pracovalo a minimalizovali jste poškození, vyřezávejte nejprve malé detaily ve středu vzoru a postupně pokračujte směrem k okrajům.

 

Použijte více nástrojů: Na jemné detaily a složitější vzory pro dlabání dýně použijte menší nožíky, šídlo nebo dokonce vrtačku s malým nástavcem. Tím dosáhnete různých textur a efektů.

 

Osvětlení bez tepla: Pokud chcete, aby vaše dýně vydržela déle, použijte LED svítilny místo klasických svíček. LED světla neprodukují teplo, takže dýně nevyschne a nezačne tak rychle hnít.

 

Vyzkoušejte vrstvené vyřezávání: Pro originální vzhled zkuste místo úplného vyřezávání vyřezat pouze horní vrstvu slupky. Vytvoříte tak jemnější vzor, který vynikne při osvětlení a dodá dýni jedinečný vzhled.

 

Jak dlouho vydrží vydlabaná dýně?

Vydlabaná dýně obvykle vydrží 3 až 7 dní, než začne hnít a ztrácet svůj tvar. Její životnost však závisí na podmínkách, ve kterých je uchovávána. Chladné a suché prostředí může dýni pomoci vydržet déle, zatímco teplo a vlhkost proces hniloby urychlí. Pro delší trvanlivost můžete vydlabané části potřít vazelínou nebo použít sprej proti plísním, což pomůže zpomalit rozklad.

 

Vyřezávání dýně je skvělý způsob, jak si užít podzimní sezónu a vytvořit působivou dekoraci na Halloween. Jak se dlabe dýně už víte, výsledek záleží jen na vás a vaší kreativitě. Důležité je, užít si tuhle zábavní činnost i svátky samotné. Šťastný Halloween!

 

 

 Seznam použitých zdrojů:
  1. Pumkin King Creations
  2. Halloween Pumpking Stencils (Better Homes and Gardens)